Suoratoistopalvelut on päivän sana. Suoratoistossa palvelun saa käyttöön heti ja voi itse valita mitä ja milloin katsoo, kuuntelee tai lukee. Suoratoistossa voit jatkaa katsomista, kuuntelemista tai lukemista katkon jälkeen, eikä mitään mene hukkaan.
Suoratoistopalvelut ovat pääsääntöisesti maksullisia, mutta käytännön helppous ja mahdollisuus itse valita mitä ja milloin, tekee niistä ylivoimaisia.
Tunnetuimmat ja eniten käytetyt palvelut toimivat kaikilla digitaalisilla alustoilla:
tietokone (PC, Mac), tabletit (Android, iPad), älytelevisiot, älypuhelimet (Android, iPhone).
Keskityn tässä niihin digitaalisiin palveluihin, joita suuri osa ihmisistä käyttää ja jotka antavat lisäarvoa TV:n katsomiseen, musiikin kuuntelemiseen ja lukemiseen. Suoratoistopalveluiden toisto toimii hyvin, kun netin nopeus on 50Mbit/s tai suurempi.
TV ja elokuvat
Perinteisen tiettyyn aikaan sidotun TV-lähetyksen lisäksi on olemassa palveluita, joita voit katsoa juuri silloin, kun sinulle sopii. Tällaisia ovat tyypillisesti elokuvat ja sarjat. Netflix aloitti Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa. Suomeen palvelu saapui 2012. Palvelussa on elokuvia ja sarjoja jokaiseen makuun. Muut suositut TV:n suoratoistopalvelut ovat
HBO MAX, Viaplay, Amazon Prime Video, C More, Disney+, Apple TV+ ja Paramount+
Ennen palvelun ostoa kannattaa tarkistaa tarjonta, mikä noista parhaiten palvelee juuri minua. Kotimaisia suoratoistopalveluja tarjoaa Elisa viihde, DNA TV Hubi ja Telia TV. Elisa ja DNA vaatii oman tilaukseen kuuluvan päätelaitteen, jotta suoratoistoa voi katsoa TV:ssä.
Yle:llä on oma ilmainen Yle Areena, josta voi katsoa Ylen tuotantoa TV esitysten jälkeen tietyn aikaa. Vastaava löytyy myös muilta suomi kanavilta mm. MTV Katsomo, Nelonen Ruutu. Lähes kaikkia suomen TV:ssä lähetettäviä kanavia voi katsoa suoratoistona netin kautta. Osa vaatii maksullisen tilin ja osa toimii ilmaiseksi, mutta vaatii rekisteröinnin.
Uusissa ja vuoden 2017 jälkeen ostetuissa älytelevisioissa em. suoratoistopalvelut toimivat pääsääntöisesti suoraan. Samoin tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella. Vanhempiin televisioihin on erikseen saatavana mediatoistimia, joilla palvelut voidaan toistaa. Tietokoneen voi liittää HDMI-kaapelilla televisioon ja käyttää suoratoistopalveluiden toistolaitteena.
Musiikki
Musiikin kuuntelu on siirtynyt suoratoistoon vuodesta 2006 alkaen, kun Spotify aloitti musiikin suoratoiston. Fyysisiä formaatteja (CD- ja LP-levy) ostetaan koko ajan vähemmän suhteessa suoratoistoon. Musiikin suoratoistossa sinulla on valittavana lähes kaikki maailman artistit ja levyt, joten kuunneltavaa riittää. Laadultaan suoratoisto musiikki on mennyt jo CD:n ohi. Etenkin Tidal on keskittynyt parhaaseen mahdolliseen äänen laatuun. Parhaalla Tidal laadulla voidaan kuunnella studion master tason ääntä. Muita musiikin suoratoistopalveluita ovat Deezer, Apple Music, Youtube Music ja Amazon Music.
Älypuhelin toimii suurimmalla osalla musiikin toistolaitteena. Uusimmissa kodin musiikki laitteissa on tuki musiikin suoratoistolle mm. Spotify ja Tidal. Puhutaan ns. verkkosoittimista. Audiofiileille on erikseen myynnissä korkean resoluution toistoon kykeneviä kannettavia musiikkisoittimia.
Kirjat
Tyypillisesti kirjat ostetaan omaksi tai lainataan kirjastosta. Nykyään kirjat voidaan lukea digitaalisesti tietokoneella, tabletilla, älypuhelimella tai erillisellä e-kirja lukulaitteella. Osa ihmisistä haluaa kirjan paperisena versiona, mutta kasvavassa määrin kirjoja luetaan digitaalisesti e-kirja muodossa. Uusin trendi kirjoissa ovat äänikirjat, joita voi kuunnella älypuhelimella tai tabletilla. Itse olen erityisen innostunut äänikirjoista. Valittavana on 500 tuhatta kirjaa, joista suomeksi löytyy jo noin 50 tuhatta. Lukemisen voi aloittaa ja lopettaa milloin haluaa.
Parhaita e-kirja- ja äänikirja palveluja ovat Storytel ja BookBeat. Molemmissa on paljon suomennettuja e- ja äänikirjoja. Muita e-kirja palveluja ovat Elisa kirja, Nextory ja Suomalainen Plus.
Kirjastojen e-kirja palvelusta voidaan lainata e- ja äänikirjoja.
Pääkaupunkiseudun Helmet e-kirjasto.
Lehdet
Oman lehtitilauksen voi nykyään saada myös digi-lehtenä. Voi siis tilata sekä paperisen, että digiversion tai pelkästään digiversion.
Lehtiä kannattaa myös lukea tietokoneella oman e-kirjaston kautta. Ne eivät maksa mitään.
Pääkaupunkiseudun Helmet e-kirjasto.
Lisälinkit
Digi kansalliskirjasto