Televisio murroksessa

tv-smallPerinteistä suoraa TV-lähetystä katselee yhä harvempi. Internet ja pilvipalvelut ovat mahdollistaneet, että lähetyksiä voidaan katsoa silloin kun itselle sopii. Yle Areena, MTV katsomo ja Ruutu ovat katsottavissa suoraan selaimella. TV:sta on tullut  monelle olohuoneen hermokeskus, jossa katsotaan uutiset, elokuvat, valokuvat, kuunnellaan musiikkia ja surffataan netissä. Tv:n ja tietokoneen välinen raja-aita alkaa olla hämärtymässä. Televisiolla voidaan tehdä samoja asioita kun perinteisellä tietokoneella ja päinvastoin.

Nykymittapuun mukaan TV:ssa on nettiyhteys, kuten tietokoneessa, joko langallisena tai langattomana wlan:lla. TV:ssa on käyttöjärjestelmä, riisuttu sellainen tietokoneeseen verrattuna, mutta riittävä pyörittämään perusohjelmat, kuten web-selaimen, elokuvien katsomiseen esim. Netflix, musiikin kuunteluun esim. Spotify jne. TV:n oma ohjelmisto on enemmän palveluja käyttävälle monesti liian suppea. Kytkemällä lisälaitteita saadaan älytelevisiosta todellinen mediakeskus.

Tähän tarkoitukseen monella suomalaisella teleoperaattorilla on tarjota maksullisia palveluja mm. Elisa viihde, Sonera viihde, Maxivision, DNA TV jne. Tässä yhteydessä puhutaan IPTV-palvelusta eli internet protokollaan perustuvasta teknologiasta. Vastaanottoon tarvitaan yleensä operaattorikohtainen verkkoon liitettävä boxi. Kaikki televisiosta sivusto antaa hyvän peruskuvan tämän päivän TV ja kanava tilanteesta. Kannattaa tutustua.

Satelliitti TV mahdollistaa kanavien katsomisen sopivalla lautasantennilla ja satelliittivastaanottimella. Satelliitti TV on järkevä niissä paikoissa, joissa ei ole kaapeli-tv mahdollisuutta tai perinteisen antenni TV:n signaali on huono eikä ole riittävän nopeaa laajakaistaa tai mobiiliverkkoa IPTV:lle. IPTV-pohjaiset laitteet lisääntyvät koko ajan ja ovat edullisempia kuin perinteiseen satelliittivastaanottoon tarkoitetut laitteet. Tässä vielä satelliittiopas.

HTPC (home theater personal computer) on kotiteatteri-tietokone, jossa yhdistyy televisio ja tietokone. HTPC:ssa on TV-vastaanottoon tarkoitettu kortti, jotta perinteiset TV-lähetykset on mahdollista katsoa ja nauhoittaa. HTPC on periaatteessa ihan perinteinen pöytätietokone, jossa on sellaisia osia, että se kelpaa keskitetyksi media-laitteeksi. Tärkeimmäksi yksittäiseksi komponentiksi muodostuu näytönohjain. Se kannattaa olla riittävän hyvä, jotta liikkuva kuva on sujuvaa suurellakin näytöllä.

Helpoimu1-11-500x500min HTPC maailmaan pääsee ostamalla sitä varten valmiiksi räätälöity kokonaisuus. Edullisimpia ovat Android-käyttöjärjestelmällä toimivat mediaboxit esim. Minix tai Wetek. Suomessa laitteita myy esim. tv-tikku.com. Artikkeleita aiheesta löytyy pääasiassa englannin kielellä. Yksi parhaista sivustoista on htpc-beginner.

 

 

Parhaaseen loppc-c60putulokseen pääsee rakentamalla  HTPC omaan makuun ja budjettiin sopivaksi. Käyttöjärjestelmä voi olla Windows tai Linux. Näytönohjain kannattaa olla riittävän hyvä, jotta toistaa sulavasti vähintään Full HD kuvaa. Multimedian toistoon tarkoitettuja ohjelmistoja on monia. Yksi mielenkiintoisimmista on Kodi. Sillä pystyy katsomaan normaaleja TV-lähetyksiä, videoita, kuvia ja kuuntelemaan radiota sekä toistamaan kaikkia mahdollisia kanavia, joita IP-verkon kautta on mahdollista katsoa tai kuunnella.

HTPC vaatii käyttäjältä perehtymistä aiheeseen, koska valmiita laitteita ei juuri ole Android mediaboxeja lukuunottamatta. Vaiva kuitenkin palkitaan siinä vaiheessa, kun laite hyrrää ja kaikki toimii kuten on toivottu.

Lisää aiheesta:
Muropaketin HTPC kotelot testissä
Intel NUC HTPC Guide
My Media Experience
htpc Beginner
Kodi
Plex
MediaPortal
SteamOS
OpenELEC
Minix
Wetek
HTPC Wikipedia